Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Żołądki w pomidorach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Żołądki są trochę zapomniane i mało popularne. Długo gotowane i duszone w pomidorach są mięciutkie i bardzo smaczne.

Żołądki w pomidorach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żołądki w pomidorach

 

 

Sposób przygotowania:

Żołądki w pomidorach
Żołądki oczyścić i zalać wodą, którą po zagotowaniu zlać z szumowinami. Zalać świeżą wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować 1,5 godziny. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić i dodać do cebuli. Żołądki odcedzić i dodać do podduszonych pomidorów. Dusić, aż większość soku z pomidorów odparuje, a wszystko będzie miękkie. Pod koniec przyprawić, a bazylię dodać na samym końcu. Zaprawić śmietaną (ewentualnie z dodatkiem mąki). Podawać np z ryżem. Smacznego!
Żołądki w pomidorach
Żołądki gotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Żołądki w pomidorach
Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone pomidory.
Żołądki w pomidorach
Do sosu pomidorowego dodać ugotowane żoładki.
Żołądki w pomidorach
Na końcu dodac bazylię i zaprawić śmietaną.