Sposób przygotowania:
Żółta sałatka z kaszą jeczmienną
W garnku zagotować wodę z solą i połową łyżeczki kurkumy. Gdy woda zawrze wsypać do garnka przepłukaną kaszę i ponownie zagotować. Gdy woda ponownie zawrze gotować około 5 minut, zdjąć garnek z ognia,przykryć pokrywką i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia i porządnego odcieknięcia. W między czasie jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki. Do miski wsypać zimną kaszę, dodać odcedzoną kukurydzę. Cebulkę obrać i drobniutko posiekać. Umytą i osuszoną paprykę pokroić w kostkę średniej wielkości. Dodać do miski. Jajka przekroić na ćwiartki a ćwiartki na mniejsze kawałki, dodać do reszty składników. W małej miseczce dokładnie wymieszać majonez z drugą częścią kurkumy,aż zabarwi się ładnie na żółto. Do miski dodać sól, pieprz i żółty majonez. Dokładnie wymieszać i odstawić na lodówki na 3-4 godziny aby smaki dobrze się połączyły. Smacznego!
2milutka
monikaT83