Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Żółty kalafior pod serowym beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Kalafior w serowym sosie smakuje wyśmienicie. Kurkuma nie tylko wzbogaciła wizualnie danie, ale nadała specyficznego smaku. Żeby danie było bardziej pożywne na spód zapiekanki dałam ziemniaki.

Żółty kalafior pod serowym beszamelem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żółty kalafior pod serowym beszamelem

 

Sposób przygotowania:

Żółty kalafior pod serowym beszamelem
Kalafior ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Gotować maksymalnie 10min. Delikatnie przelać kalafior czystą wodą. Ziemniaki pokroić na plasterki i ułożyć na dnie formy do zapiekania(21x25). Kalafiora podzielić na różyczki tak, aby zakryły całą powierzchnię z ziemniaków. SOS: Na dużej patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, dokładnie połączyć. Smażyć ok 2min, nie dopuszczając, aby mąka się zrumieniła. Cały czas mieszając wlewać powoli mleko. Najlepiej użyć trzepaczki, bo będą robiły się grudki. Zagotować i przyprawić. Zdjąć z ognia i dodać starty ser. Wymieszać, aż ser się rozpuści. Można chwilę podgrzać na małym ogniu, aby ser się lepiej połączył. Wylać gorący sos na kalafior. Zapiekać 30min w 180*C bez przykrycia. Smacznego!
Żółty kalafior pod serowym beszamelem
Kalafior podgotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy.
Żółty kalafior pod serowym beszamelem
Na dno formy ułożyć plasterki ugotowanych ziemniaków.
Żółty kalafior pod serowym beszamelem
Kalafiora podzielić na różyczki i przykryć ziemniaki.
Żółty kalafior pod serowym beszamelem
Sos zdjąć z ognia i dodać starty żółty ser.