Sposób przygotowania:
Kalafior pod czosnkowym beszamelem
Kalafior oczyścić i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko.
Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Posypać pokrojoną w plasterki kiełbasą ..
Przygotować beszamel ; masło rozpuścić na patelni dodać zmiażdżony czosnek i mąkę.. wymieszać, zagotować ale nie przyrumieniać. Powoli ciągle mieszając dodawać mleko, tyle by sos uzyskał konsystencję gęstej śmietany.Doprawić do smaku solą i pieprzem, wylać na kalafior z kiełbasą .. po wierzchu posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku ok 20 min.
Podawać z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.
Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Posypać pokrojoną w plasterki kiełbasą ..
Przygotować beszamel ; masło rozpuścić na patelni dodać zmiażdżony czosnek i mąkę.. wymieszać, zagotować ale nie przyrumieniać. Powoli ciągle mieszając dodawać mleko, tyle by sos uzyskał konsystencję gęstej śmietany.Doprawić do smaku solą i pieprzem, wylać na kalafior z kiełbasą .. po wierzchu posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku ok 20 min.
Podawać z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.
Senqa
luna
Natala1210