Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Zraz zwijany po białorusku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać z ziemniakami z wody i sezonową sałatką.

Zraz zwijany po białorusku

Składniki:

Zraz zwijany po białorusku

 

  • 8 plastrów schabu
  • 10 dag wątroby wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 25 dag osączonego z zalewy groszku konserwowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 5 łyżek masła
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zraz zwijany po białorusku
Mięso umyć, osuszyć i rozbić. Pokroić i popieprzyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Obsmażyć na nim pokrojoną w plastry wątrobę oraz cebulę, które następnie zmielić wraz z groszkiem 2 raz w maszynce do mięsa, stosując sitko pasztetowe. Do masy dodać tartą bułkę, jajko, śmietanę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Farszem posmarować rozbite kotlety. Zawinąć. Obwiązać bawełnianą nitką. Obsmażyć na pozostałym maśle na złotobrązowy kolor. Podlać odrobiną wody. Dusić do miękkości mięsa (ok. 30 min.). Zdjąć nitkę. Sos doprawić solą i pieprzem. Zagęścić mąką.