Sposób przygotowania:
Zraziki wieprzowe
Mięso umyć, osuszyć, rozbić. Oprószyć kucharkiem i pieprzem. Do mięsa mielonego dodać posiekane czosnek i cebulkę. Przyprawić kucharkiem i pieprzem, oraz gałką muszkatołową. Wyrobić jednolitą masę. Na każdym plastrze rozbitego mięsa ułożyć plaster boczku i część farszu. Zwinąć roladki, związać nicią kuchenną. Obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Zalać 3 szklankami wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dodać trochę kucharka i pieprzu. Dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby podlać wodą. Kiedy mięso będzie miękkie mąkę wymieszać z 1/4 szklanki zimniej wody, wlać do sosu. Wymieszać, zagotować. Sos doprawić kucharkiem, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Podawać z ziemniakami i surówką.