Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zraziki wieprzowe wg Buni :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Można wykorzystać niewielkie kawałki mięsa od szynki ( chudego ), schabu lub karkówki czy łopatki .

Zraziki wieprzowe wg Buni : Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zraziki wieprzowe wg Buni :

 

  • 0,5 kg chudego mięsa od szynki
  • 4 cebule ( dałam 2 białe i 2 czerwone )
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • olej
  • 3 szklanki wody
  • sól
  • 1/2 łyżeczki pieprz mielony
  • 1 czubata łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 2 łyżeczki cukru
  • maggi
  • 2 płaskie łyżki mąki lub gotowa brunatna zasmażka do sosów ( lub Soser )

 

Sposób przygotowania:

Zraziki wieprzowe wg Buni :
Mięso oczyścić z błonek . Pokroić w cienkie plasterki ( w poprzek włókien ) . ,,Stłuc " tłuczkiem do mięsa tak by rozbić strukturę włókien .Posypać szczyptą pieprzu i papryki . Polać kilkoma łyżkami oleju i ułożyć jeden na drugim . Zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na 30 minut . Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju . Na gorący tłuszcz kłaść zraziki i smażyć na rumiano z obu stron . Przełożyć do garnka . Cebulę pokroić bardzo drobno i wrzucić na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu . Smażyć mieszając aż cebula zmięknie . Posypać cukrem i ogrzewać tak by cebula zrobiła sie lekko rumiana ( cukier którym posypie się i naturalny cukier zawarty w cebuli zaczną się karmelizować ) , wlać 2 łyżki oleju - smażyć 3 minuty .Przełożyć do garnka z mięsem. Zalać wodą . Dodać liście laurowe , ziele angielskie 1/2 łyżeczki soli ( lub kostkę bulionową warzywną ) . Dusić na średnim gazie aż cebula się rozgotuje , mięso będzie miękkie , a płyn odparuje o połowę ( ok. 1 godziny ) . Sos zagęścić mąką , gotową zasmażką lub Soserem .Doprawić pozostałą papryką i pieprzem .
Zraziki wieprzowe wg Buni :
Etap 1
Zraziki wieprzowe wg Buni :
Etap 2
Zraziki wieprzowe wg Buni :
Etap 3