Sposób przygotowania:
Zraziki wieprzowe wg Buni :
Mięso oczyścić z błonek . Pokroić w cienkie plasterki ( w poprzek włókien ) . ,,Stłuc " tłuczkiem do mięsa tak by rozbić strukturę włókien .Posypać szczyptą pieprzu i papryki . Polać kilkoma łyżkami oleju i ułożyć jeden na drugim . Zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na 30 minut . Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju . Na gorący tłuszcz kłaść zraziki i smażyć na rumiano z obu stron . Przełożyć do garnka . Cebulę pokroić bardzo drobno i wrzucić na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu . Smażyć mieszając aż cebula zmięknie . Posypać cukrem i ogrzewać tak by cebula zrobiła sie lekko rumiana ( cukier którym posypie się i naturalny cukier zawarty w cebuli zaczną się karmelizować ) , wlać 2 łyżki oleju - smażyć 3 minuty .Przełożyć do garnka z mięsem. Zalać wodą . Dodać liście laurowe , ziele angielskie 1/2 łyżeczki soli ( lub kostkę bulionową warzywną ) . Dusić na średnim gazie aż cebula się rozgotuje , mięso będzie miękkie , a płyn odparuje o połowę ( ok. 1 godziny ) . Sos zagęścić mąką , gotową zasmażką lub Soserem .Doprawić pozostałą papryką i pieprzem .
Sarenka