Sposób przygotowania:
Zraziki z szynki z papryką
Umyte i oczyszczone z błonek i przerostów mięso pokroić w plastry w poprzek włókien. Rozbić strukturę włókien tłuczkiem do mięs ( jak na bitki ) .Wymieszać 1/3 szklanki oleju z papryką , pieprzem i cukrem. Posmarować mięso, ułożyć plastry jeden na drugim w ciasnym pojemniku i umieścić na 30 minut w lodówce . Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju . Smażyć mięso na rumiano z obu stron * .Cebulę pokroić w cienkie ,,piórka" i przełożyć do garnka razem z mięsem z patelni ( i tłuszczem na którym sie smażyło ). Papryki wypestkować i pokroić w paski - wrzucić do garnka z mięsem i cebulą . Zalać wodą . Dodać liście laurowe , ziele angielskie, 1/2 łyżeczki soli ( lub kostkę bulionową warzywną ), listki lubczyku . Dusić aż cebula się rozgotuje , mięso będzie miękkie , a płyn odparuje o połowę ( ok. 1 godziny ) . Zagęścić sos mąką .Doprawić papryką , pieprzem , maggi w płynie. * Mięsa nie obcieramy z marynaty - kładziemy na patelnię razem z nią - powinna być cała na mięsie i nic nie powinno pozostawać w pojemniku . Początkowo mięso puści soki i będzie sie bardziej dusić niż smażyć - to nic nie szkodzi. Smażymy tak długo aż płyn odparuje i mięso się z lekka zrumieni . Dodajemy kilka łyżek wody na patelnię by wszystkie smaki odeszły od dna i tak przelewamy do garnka.