Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Zraziki zawijane

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

miękkie, soczyste mięso...

Zraziki zawijane

Składniki:

Zraziki zawijane

 

  • 8 plastrów wołowiny z udźca
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 2-3 cebule białe
  • 0,5 cebuli czerwonej
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 3-4 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy

 

Sposób przygotowania:

Zraziki zawijane
Mięso rozbić tłuczkiem na dość cienkie płaty - najlepiej przez folię spożywczą, nie będzie pryskać i nie porozrywa się. Oprószamy je z obu stron pieprzem ziołowym. Cebule obieramy, białą kroimy w drobną kostkę a czerwoną w cienkie piórka. Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Każdy płat mięsa smarujemy 1 łyżeczką musztardy (tylko z jednej strony, od środka), na to układamy plasterek boczku, ćwiartkę ogórka i kilka piórek cebulki. Zwijamy dość ciasno i spinamy szpadką albo wykałaczką, albo związujemy nitką. Gdy wszystkie roladki są już gotowe, obtaczamy je lekko w mące i obsmażamy na mocno rozgrzanej na patelni 1 łyżce masła, zrumienione przekładamy do rondla. Na tę samą patelnię dodajemy pozostałe masło i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, podsmażamy aż zacznie się złocić. Wtedy zalewamy 2 szkl. wody, zagotowujemy mieszając i całość przelewamy do mięsa. Dusimy na malutkim ogniu ok. 1.5-2 godziny aż mięso będzie miękkie. Podajemy z kluskami śląskimi, kopytkami albo kaszą. Pamiętajmy aby przed podaniem usunąć nitkę albo szpadki.

Tagi:

wołowina