Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zrazy bite w sosie śmietanowym

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2135

Grzyby dokładnie umyć i namoczyć, a następnie ugotować do miękkości. Mięso

Zrazy bite w sosie śmietanowym

Składniki:

Zrazy bite w sosie śmietanowym

 

  • 500 g wołowiny bez kości
  • 2 cebule
  • 1 łyżka maki
  • 1/8 l śmietany
  • 2 suszone grzyby
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zrazy bite w sosie śmietanowym
Grzyby dokładnie umyć i namoczyć, a następnie ugotować do miękkości. Mięso pokroić w poprzek włókien na plastry. Lekko zbić tłuczkiem, posolić, oprószyć pieprzem i mąką. Cebulę obrać, pokroić w plasterki, usmażyć na złoty kolor, przełożyć na talerzyk. Na tym samym tłuszczu obsmażyć mięso, włozyć spowrotem cebulę, pokrojone w paseczki grzyby razem z wywarem, w którym się gotowały, przykryć i dusić do miękkości. Gdy zrazy będą miękkie, dodać do sosu śmietanę i jeszcze chwilę wszystko dusić. Podawać z kaszą gryczaną.