mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Zrazy cielęce z mozzarellą i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne zrazy cielęce z dodatkiem świeżej bazylii

Zrazy cielęce z mozzarellą i szynką

Składniki:

Zrazy cielęce z mozzarellą i szynką

 

  • 4 sznycle cielęce
  • 250g sera mozzarella
  • 8 cienkich plastrów szynki wędzonej
  • 8 listków świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • 125ml wytrawnego białego wina
  • 250ml rosołu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zrazy cielęce z mozzarellą i szynką
Bazylię umyć, osączyć, osuszyć, pokroić w plastry. Sznycle rozbić, doprawić solą i pieprzem. Mozzarellę osączyć, pokroić w plastry. Na plastrach ułożyć plastry szynki, mozzarelli i liście bazylii. Mięso ścisło zwinąć, spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć zrazy, podsmażyć ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze 15minut, podlewać tłuszczem. Zdjąć z patelni, odstawić w ciepłe miejsce. Tłuszcz zlać, wymieszać z winem, zagotować, wymieszać z rosołem, podgrzewać. Masło pokroić w kostkę, dodać do sosu, wymieszać. Ze zraz usunąć wykałaczki, pokroić w plastry, podawać z sosem.