Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Zrazy mielone w sosie cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny pomysł na obiad. Mąż uwielbia taką kompozycje smaków, a zraziki są jego ulubionym niedzielnym obiadkiem.

Zrazy mielone w sosie cebulowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zrazy mielone w sosie cebulowym

 

  • 700 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 czerstwa bułka
  • bułka tarta
  • 5 małych ogórków kiszonych
  • 5 plastrów polędwicy surowej
  • musztarda
  • mąka
  • olej do smażenia

 

  • sos:
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 1 kostka bulionowa wołowa
  • 70 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zrazy mielone w sosie cebulowym
Przygotowujemy bazę na sos. Cebulę obieramy, kroimy w plastry. W szerokim i dużym rondlu rozgrzewamy olej,w rzucamy cebule, zarumieniamy ją, wlewamy 600 ml wody, wrzucamy kostkę i zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy zrazy. Bułkę czerstwą wkładamy do miseczki, zalewamy wodą i namaczamy. Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy przyprawę, sól pieprz i odciśniętą bułkę. Całość mieszamy, dodajemy bułkę tartą tyle by masa mięsna nie była zbyt luźna - całość wyrabiamy. Ogórki kiszone zawijamy w plaster polędwicy. Z masy mięsnej formujemy grubsze placki wielkości dłoni, smarujemy musztardą, układamy ogórek zawinięty w polędwicy i formujemy zrazy, tak by ogórek był w ich środku. Obtaczamy zrazy w mące pszennej. na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy zrazy i podsmażamy do zarumienianie z dwóch stron. Podsmażone zrazy przekładamy do bulionu z cebulą, zmniejszamy grzanie, przykrywamy pokrywką i gotujemy 40 minut. Mąkę roztrzepujemy w śmietanie, zalewamy nią sos z zrazami i zagotowujemy do zgęstnienia. Podajemy. Smacznego.
Zrazy mielone w sosie cebulowym
Etap 1 do miski przekładamy niezbędne składniki na masę mięsną
Zrazy mielone w sosie cebulowym
Etap 2 z mięsa lepimy placek smarujemy musztarda układamy ogórka w polędwicy - zwijamy
Zrazy mielone w sosie cebulowym
Etap 3 obtaczamy zrazy w mące i podsmażamy
Zrazy mielone w sosie cebulowym
Etap 4 dusimy zrazy w cebulowym sosiku który zabielamy i zagęszczamy na koniec