Sposób przygotowania:
Zrazy mielone w sosie cebulowym
Przygotowujemy bazę na sos. Cebulę obieramy, kroimy w plastry. W szerokim i dużym rondlu rozgrzewamy olej,w rzucamy cebule, zarumieniamy ją, wlewamy 600 ml wody, wrzucamy kostkę i zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy zrazy. Bułkę czerstwą wkładamy do miseczki, zalewamy wodą i namaczamy. Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy przyprawę, sól pieprz i odciśniętą bułkę. Całość mieszamy, dodajemy bułkę tartą tyle by masa mięsna nie była zbyt luźna - całość wyrabiamy. Ogórki kiszone zawijamy w plaster polędwicy. Z masy mięsnej formujemy grubsze placki wielkości dłoni, smarujemy musztardą, układamy ogórek zawinięty w polędwicy i formujemy zrazy, tak by ogórek był w ich środku. Obtaczamy zrazy w mące pszennej. na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy zrazy i podsmażamy do zarumienianie z dwóch stron. Podsmażone zrazy przekładamy do bulionu z cebulą, zmniejszamy grzanie, przykrywamy pokrywką i gotujemy 40 minut. Mąkę roztrzepujemy w śmietanie, zalewamy nią sos z zrazami i zagotowujemy do zgęstnienia. Podajemy. Smacznego.