reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Zrazy mielone z pieczarkami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepis jest prosty, szybki i bardzo smakowity- idealny na szynki obiad, a nie podamy znowu zwykłego mielonego.

Zrazy mielone z pieczarkami i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zrazy mielone z pieczarkami i serem

 

  • 500g mięsa z łopatki

 

 

 

  • cebula

 

 

  • 2 plastry sera żółtego ( pokrojony na 8 kawałków dł około7cm i gr 1 cm)

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • płaska łyżeczka suszonego czosnku ( niekoniecznie)

 

  • natka pietruszki

 

  • Dodatkowo

 

  • Bułka tarta do panierowania ( u mnie z siemieniem lnianym)

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zrazy mielone z pieczarkami i serem
Cebulę kroimy w kosteczkę i rumienimy na dwóch łyżkach oleju- studzimy. Pieczarki trzemy na dużych oczkach tarki do warzyw i smażymy na oleju do odparowania wody Mięso mielimy razem z cebulą, dodajemy zimne pieczarki, jajko i przyprawy- masę bardzo dokładnie wyrabiamy . Masę dzielimy na 8 części. Każdą część spłaszczamy na owalny placuszek ( najlepiej sie to robi na ręce) na środek układamy po paluszku z sera żółtego i zlepiamy końce. Robimy to bardzo dokładnie, bo inaczej ser będzie nam wypływał ze środka. Każdy zrazik obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju na jasno brązowy kolor. Usmażone ściągamy na ręcznik kuchenny do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Te zraziki piekłam też w piekarniku, ale dla nas były trochę za suche. Smacznego:)
Zrazy mielone z pieczarkami i serem
Etap 1mięso mielimy razem z cebulą, dodajemy resztę skłądników i bardzo dokładnie wyrabiamy
Zrazy mielone z pieczarkami i serem
Etap 2ser kroimy na kawałki pokrojony na 8 kawałków dł około7cm i gr 1 cm
Zrazy mielone z pieczarkami i serem
Etap 3masę dzielimy na 8 części, formujemy owalne placuszki, nakładamy ser i bardzo dokładnie zlepiamy.
Zrazy mielone z pieczarkami i serem
Etap 4mięso obtaczamy w bułce tartej delikatnie dociskając