Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Zrazy pani Zosi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać z kaszą gryczaną lub ziemniakami.

Zrazy pani Zosi

Składniki:

Zrazy pani Zosi

 

  • 1 kg schabu z kością
  • 10 dag kiszonego ogórka
  • 10 dag kiełbasy zwyczajnej
  • 10 dag sera żółtego
  • jajko
  • tarta bułka
  • 3 łyżki maki
  • 10 dag tłuszczu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zrazy pani Zosi
Usunąć kość ze schabu, mięso podzielić na porcje, rozbić tłuczkiem na cienkie płaty, posolić i oprószyć pieprzem.
Na płatach mięsa położyć pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę, ogórek kiszony, pokrojony wzdłuż, posypać startym serem żółtym zwinąć w rulony, spiąć wykałaczką. Zrazy obtoczyć w mące, rozkłóconym jajku a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć zrazy na złoty kolor powoli na małym ogniu.