Sposób przygotowania:
Zrazy po nelsońsku
Ziemniaki obrać, umyć, podgotować na półtwardo w osolonej wodzie, pokroić na plasterki. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, lekko rozbić, oprószyć odrobiną mąki i zrumienić z obu stron. Wołowinę zdjąć z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. W rondlu lub głębszym naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę mięsa, następnie ziemniaki oprószyć solą i pieprzem, przykryć pieczarkami z cebulą. Na patelni roztopić masło, wsypać pozostałą mąkę, zasmażyć, rozprowadzić chłodnym bulionem, dodać wino, zagotować. Sos doprawić solą i pieprzem, polać potrawę. Naczynie przykryć, piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.