dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Zrazy po nelsońsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zrazy po nelsońsku z pieczarkami.

Zrazy po nelsońsku

Składniki:

Zrazy po nelsońsku

 

  • 60 dag młodej wołowiny (najlepiej polędwicy)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 40 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 30 dag pieczarek
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Zrazy po nelsońsku
Ziemniaki obrać, umyć, podgotować na półtwardo w osolonej wodzie, pokroić na plasterki. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, lekko rozbić, oprószyć odrobiną mąki i zrumienić z obu stron. Wołowinę zdjąć z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. W rondlu lub głębszym naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę mięsa, następnie ziemniaki oprószyć solą i pieprzem, przykryć pieczarkami z cebulą. Na patelni roztopić masło, wsypać pozostałą mąkę, zasmażyć, rozprowadzić chłodnym bulionem, dodać wino, zagotować. Sos doprawić solą i pieprzem, polać potrawę. Naczynie przykryć, piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

wołowina