Sposób przygotowania:
Zrazy wieprzowe ze szpinakiem
1. Szpinak myjemy, osączamy i drobno siekamy. Czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy szpinak, mieszamy. Doprawiamy do smaku vegetą, pieprzem i ketchupem. Po chwili wbijamy jajko i smażymy, mieszając, aż białko się zetnie. Studzimy. 2. Plastry schabu cienko rozbijamy. Smarujemy farszem szpinakowym i zwijamy, chowając brzegi. Zrazy mocno obwiązujemy nicią kuchenną 3. W rondlu roztapiamy smalec. Zrazy obsmażamy ze wszystkich stron, aż tłuszcz zbrązowieje. Podlewamy wodą, dusimy. Doprawiamy do smaku majerankiem, vegetą, papryką, delikatem i pieprzem. Pod koniec duszenia dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Zrazy z sosem doskonale smakują z kaszą gryczaną lub brązowym ryżem. Smacznego!