Sposób przygotowania:
Zrazy z borowikami i suszonymi pomidoram
Suszone borowiki zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia obgotować w wodzie w której się moczyły (ok 15 minut). Odcedzić ale wywar zostawić. Bitki wołowe opłukać i osuszyć. Liście kapusty włoskiej umyć i osuszyć. Wyciąć twarde części przekroić na pół. Na każdy kawałek mięsa układać plaster bekonu, można pominąć lub zastąpić boczkiem np, parzonym. Następnie układamy kapustę włoska, borowiki oraz pomidory suszone. Zawijać. Spiąć wykałaczkami lub związać nitką. Obtaczać w mące wymieszanej z solą i pieprzem. Dobrze obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Zmniejszyć ogień i dolać ciepłej przegotowanej wody, tak aby sięgała połowy roladek. Dodać wywar z gotowanych grzybów, ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć przykrywką i dusić ok 1 godzinki . Moje bitki były cieniutkie , więc taki czas zupełnie wystarczył aby mięso i kapusta były miękkie. Pod koniec doprawić do smaku wg upodobań. Sos można dodatkowo zagęścić. Podałam z ziemniakami. Smacznego:)
Dorcia
agabi22
dziękuję, roladki wyszły przepyszne:)