Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Zrazy z mortadelą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zrazy podawać z ziemniakami i surówką.

Zrazy z mortadelą

Składniki:

Zrazy z mortadelą

 

  • 40 dag polędwicy wołowej lub schabu
  • 15 dag mortadeli
  • 2 łyżki chrzanu
  • jajko
  • 2 łyżki tłuszczu
  • sól, pieprz
  • sos:
  • łyżka mąki, łyżka tłuszczu
  • kopiasta łyżka chrzanu
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki rosołu
  • sól, pieprz biały

Sposób przygotowania:

Zrazy z mortadelą
Podzielić mięso na cztery porcje, rozbić tłuczkiem na cienkie płaty. W maszynce do mięsa, zemleć mortadelę, dodać chrzan, jajko, sól, pieprz i wyrobić masę mięsną. Płaty mięsa posmarować masą mortadelową, zwinąć, spiąć wykałaczką i obsmażyć na tłuszczu. Przełożyć do rondla, podlać wodą i udusić. Zrobić zasmażkę z mąki i chrzanu, rozprowadzić zimnym rosołem
i mlekiem, doprawić solą i pieprzem. ugotowanym sosem zalać miękkie zrazy.