misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Zrazy z mozzarellą

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Zraziki najlepiej smakują z makaronem lub ryżem.

Zrazy z mozzarellą

Składniki:

Zrazy z mozzarellą

 

  • 4 porcje schabu
  • 4 małe kawałki pomidora suszonego
  • 5-6 średnich pomidorów lub puszka pomidorów krojonych
  • ok.10 dkg mozzarelli
  • 2 łyżki pesto bazyliowego
  • 2 ząbki czosnku
  • średnia cebulka
  • kostka bulionu z oliwą i ziołami
  • szklanka wody
  • sól, pieprz
  • łyzeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Zrazy z mozzarellą
Mięso rozklepać na cienkie kotlety, leciutko posolić i popieprzyć.Suszone pomidory posiekać drobno, tak samo mozzarellę.Każdy kotlet posmarować pesto , posypać suszonymi pomidorami i serem. Zwinąć je w roladki i zawinąć nicią bawełnianą.Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na oleju ok, 10 min.przełożyć do rondelka. Na tym tłuszczu podzmażyć pokrojoną w kostke cebulę i czosnek. Wcześniej sparzone i bez skórki pomidory wkroić do cebulki i dusić ok 10 min. Do rondla ze zrazami wlać szklankę wody ,dać kostke bulionową i zawartość patelni . wszystko razem dusić ok10 min.
Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rorprowadzić w małej ilości wody , zaciągnąć sos , doprawić do smaku.