Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zrazy zawijane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 5/5 głosów: 16111

Mięso pokrajać na 4 plastry, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, na

Zrazy zawijane

Składniki:

Zrazy zawijane

 

  • 500 g wołowiny bez kości
  • 1 łyżka oleju
  • 4 plasterki boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zrazy zawijane
Mięso pokrajać na 4 plastry, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, na każdy płat mięsa położyć pokraojoną w talarki, zeszkloną cebulę i plasterek boczku. Całość zwinąć w rulonik, spiąć szpilką, lub owinąć nitką, obtoczyć w mące i obrumienić na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, dodać masło i podlać 1/2 szkl wody. Dusić na małym ogniu ok 40 minut. Podawać z kaszą.