anusia2402

anusia2402

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

zrazy zawijane po maltańsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

kuchnia maltańska zachwyciła mnie swoim smakiem. przygotowana potrawa była hitem na moich imieninach - palce lizać!

zrazy zawijane po maltańsku

Składniki:

zrazy zawijane po maltańsku

 

  • 800g bitek wołowych rozbitych na grubość kartki z brystolu
  • puszka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 kg pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • ok. 200ml wody
  • 100g szynki pokrojonej w kosteczkę
  • 100g boczku w kosteczkę
  • 250g mięsa mielonego
  • ok. pół szklanki czarnych lub zielonych oliwek pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 jajko ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

zrazy zawijane po maltańsku
Przygotowanie potrawy jest czasochłonne ze względu na to, że trzeba porządnie rozbić wołowinę. mi zajęło to około 45 minut.
sos przygotowujemy w garnku o dużej średnicy:
cebulę udusić na oleju, dodać pomidory i koncentrat. jak pomidorki będą już miękkie dodać groszek zalać wodą i chwilę pogotować, posolić.
w między czasie przygotować farsz do zrazów:
boczek, szynkę, mięso mielone, jajko, posiekaną natkę pietruszki i oliwki wymieszać na jednolitą masę. doprawić przyprawami.
płaty mięsa posmarować farszem i zwinąc w rulon. zabezpieczyć wykałaczkami. można przygotować jednego dużego zraza lub kilka małych. włożyć do garnka z sosem i dusić, aż mięsko będzie miękkie.
smakuje wyśmienicie również zimne! smacznego!
z tej ilości mięsa najadło się 6 osób