Sposób przygotowania:
zrazy zawijane po maltańsku
Przygotowanie potrawy jest czasochłonne ze względu na to, że trzeba porządnie rozbić wołowinę. mi zajęło to około 45 minut.
sos przygotowujemy w garnku o dużej średnicy:
cebulę udusić na oleju, dodać pomidory i koncentrat. jak pomidorki będą już miękkie dodać groszek zalać wodą i chwilę pogotować, posolić.
w między czasie przygotować farsz do zrazów:
boczek, szynkę, mięso mielone, jajko, posiekaną natkę pietruszki i oliwki wymieszać na jednolitą masę. doprawić przyprawami.
płaty mięsa posmarować farszem i zwinąc w rulon. zabezpieczyć wykałaczkami. można przygotować jednego dużego zraza lub kilka małych. włożyć do garnka z sosem i dusić, aż mięsko będzie miękkie.
smakuje wyśmienicie również zimne! smacznego!
z tej ilości mięsa najadło się 6 osób
sos przygotowujemy w garnku o dużej średnicy:
cebulę udusić na oleju, dodać pomidory i koncentrat. jak pomidorki będą już miękkie dodać groszek zalać wodą i chwilę pogotować, posolić.
w między czasie przygotować farsz do zrazów:
boczek, szynkę, mięso mielone, jajko, posiekaną natkę pietruszki i oliwki wymieszać na jednolitą masę. doprawić przyprawami.
płaty mięsa posmarować farszem i zwinąc w rulon. zabezpieczyć wykałaczkami. można przygotować jednego dużego zraza lub kilka małych. włożyć do garnka z sosem i dusić, aż mięsko będzie miękkie.
smakuje wyśmienicie również zimne! smacznego!
z tej ilości mięsa najadło się 6 osób
Anula