kkaarrcciiaa18

kkaarrcciiaa18

Kucharz
[Przepisów: 16]

Zrazy zawijane z borowikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zrazy zawijane - Mięso wołowina

Zrazy zawijane z borowikami

Składniki:

Zrazy zawijane z borowikami

 

  • 1 i 1/2 kg wołowiny zrazowej
  • 30 dag wędzonej słoniny
  • 5 ogórków konserwowych
  • 10 suszonych borowików
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka sosu sojowego
  • szklanka śmietany
  • 3 łyżeczki musztardy
  • majeranek
  • chleb razowy
  • 3 łyżki tłuszczu do smażenia

Sposób przygotowania:

Zrazy zawijane z borowikami
Z chleba razowego odciąć wierzch, wydrążyć środek, chwilkę zapiekać, odstawić. Mięso pokroić na cienkie plastry, natrzeć czosnkiem, posmarować musztardą, solą i pieprzem. Słoninę pociąć w plasterki, ogórek i miąższ chleba w słupki, grzyby ( wcześniej namoczone ) w cienkie paseczki. Na każdym plastrze mięsa nałożyć plasterek słoniny, pokrojony ogórek, grzyby, chleb. Zawinąć zrazy, spiąć wykałaczkami. Zrazy przysmażać na patelni, przełożyć do rondla, dodać grzyby, zalać wodą, dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Zrazy wyjąć, do sosu dodać śmietanę, sos sojowy i musztardę. Zgotować. Zrazy włożyć do chleba i tak podawać je na stół. Sos wlać do sosjerki.