Sposób przygotowania:
Zrazy ze schabu wg Buni :
Mięso rozklepać tłuczkiem do mięs (przez foliowy woreczek by nie poprzecinać włókien ) na szerokie płaty. Posmarować olejem i zostawić na 15 minut. Każdy płat posypać pieprzem , papryka i majerankiem. posmarować musztardą . Układać na środku każdego płata kawałek boczku, ćwiartkę kiszonego ogórka, pasek cebuli, skórki od chleba , grzybek suszony .Zwinąć zrazy . Obwiązać nicią jak roladę .
Posypać z wierzchu papryka mieloną , majerankiem .Skropić sosem Teriyaki i sosem sojowym .
Na patelni rozgrzać smalec z masłem . Smażyć zrazy na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka razem z tłuszczem od smażenia . Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować .Przelać do garnka z mięsem. Dolać jeszcze 2 szklanki wody. Dołożyć grzyby suszone, pokrojone w ,, piórka ,, cebule , kostki pieczeniowe.
Dusić z lekko uchyloną pokrywką 1 godzinę ( lub trochę dłużej tak by sos się zgotował i był gęsty ).
Wyjąć zrazy - usunąć nici - przełożyć mięso z powrotem do garnka , doprawić sos do smaku użytymi przyprawami .
Podawać z kaszą jęczmienną ( gryczaną , ziemniakami ) i surówką z buraczków lub kiszonych ogórków .
Oczywiście można użyć jednego rodzaju cebuli ale przekonałam się że jak jest jej kilka rodzajów to sos jest smaczniejszy.
To samo dotyczy kostek pieczeniowych .Można zamiast tego sos posolić , użyć innej przyprawy do sosów - ja po prostu tak lubię .
Można do sosu dodać trochę słodkiej śmietanki .Można go ( sos ) dodatkowo zagęścić odrobina mąki - jak kto lubi.
Posypać z wierzchu papryka mieloną , majerankiem .Skropić sosem Teriyaki i sosem sojowym .
Na patelni rozgrzać smalec z masłem . Smażyć zrazy na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka razem z tłuszczem od smażenia . Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować .Przelać do garnka z mięsem. Dolać jeszcze 2 szklanki wody. Dołożyć grzyby suszone, pokrojone w ,, piórka ,, cebule , kostki pieczeniowe.
Dusić z lekko uchyloną pokrywką 1 godzinę ( lub trochę dłużej tak by sos się zgotował i był gęsty ).
Wyjąć zrazy - usunąć nici - przełożyć mięso z powrotem do garnka , doprawić sos do smaku użytymi przyprawami .
Podawać z kaszą jęczmienną ( gryczaną , ziemniakami ) i surówką z buraczków lub kiszonych ogórków .
Oczywiście można użyć jednego rodzaju cebuli ale przekonałam się że jak jest jej kilka rodzajów to sos jest smaczniejszy.
To samo dotyczy kostek pieczeniowych .Można zamiast tego sos posolić , użyć innej przyprawy do sosów - ja po prostu tak lubię .
Można do sosu dodać trochę słodkiej śmietanki .Można go ( sos ) dodatkowo zagęścić odrobina mąki - jak kto lubi.
Sarenka
Babciagramolka
msewka
Natala1210
katarzynka455
katarzynka455
i sosik i zraziki pyszne