Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Zrazy zwijane z indyka po litewsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Podawać z ziemniakami z wody i sezonową surówką

Zrazy zwijane z indyka po litewsku

Składniki:

Zrazy zwijane z indyka po litewsku

 

  • 1 kg fileta z indyka
  • 1 główka białej kapusty (najlepsza młoda)
  • 2 średnie cebule
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • 200 ml rosołu może być z kostki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zrazy zwijane z indyka po litewsku
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry (ok. 1,5 cm). Rozbić. Posolić i popieprzyć. Kapustę umyć pozbawić głąba i drobno poszatkować. Zalać lekko posolonym wrzątkiem i dusić ok. 5 min. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na 1 łyżce masła. Wymieszać z kapustą i tartą bułką i lekko posolić. Powstałą masę rozsmarować na rozbitych zrazach. Ściśle zwinąć. Obwiązać bawełnianą nitką. W rondlu rozgrzać resztę masła. Włożyć rolady. Obsmażyć na złoty kolor. Podlać rosołem zmieszanym z winem. Dusić pod przykryciem do miękkości. Zrazy wyjąć. Usunąć nitkę. Sos zagęścić mąką. Podprawić do smaku solą i pieprzem. Polać nim zrazy.