Sposób przygotowania:
Aromatyczna zalewajka z suszonymi grzybami
Do garnka przekładam zeberko wieprzowe, zalewamy 1,5 litra wody, dodaję sól i pieprz - na wolnym ogniu gotuję do miękkości. W tym czasie suszone grzyby zalewam zimną wodą. Boczek wędzony kroję w kostkę i przesmażam na suchej patelni z powłoką ceramiczną, gdy z boczku wytopi się nieco tłuszczu to dodaję pokrojoną w kostkę cebulę oraz w półplasterki kiełbaskę i przesmażam jeszcze 4-5 minut. Kiedy żeberko jest miękkie to wyjmujemy je z garnka a do wywaru przekładamy grzyby (wraz z wodą w której się moczyły) i pokrojone w kostkę ziemniaki - gotujemy. Z żeberka obieramy mięso i kroimy je w kostkę. kiedy ziemniaki są już prawie miękkie przekładamy do garnka mięso z żeberka oraz przesmażony z cebulą boczek i kiełbasę, dodajemy również pokrojony w plasterki czosnek. Kiedy wszystkie składniki są już miękkie wlewamy wedle potrzeby zakwas na żur (ja użyłam domowy) i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy jeszcze kilka minut, po zdjęciu z ognia wlewamy odrobinę słodkiej śmietany 30% i możemy podawać. Zalewajkę posypujemy z posiekanym szczypiorkiem i podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.