WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1356]

Zupa buraczkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa buraczkowa lub też coś w rodzaju barszczu z warzywami na kości wędzonej, zabielona śmietaną. Idealna na obiad.

Zupa buraczkowa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa buraczkowa

 

  • 3 marchewki
  • 0,5 pietruszki
  • Kawałek pora
  • Kawałek selera
  • 3 buraczki czerwone
  • Kilka ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 3-4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżka octu
  • Sól do smaku
  • Ok. 100ml śmietany
  • Kawałek kości wędzonej
  • Masło do smażenia
  • 1 łyżka kaszy manny
  • Natka pietruszki i koperku

Sposób przygotowania:

Zupa buraczkowa

ETAP 1:

Wszystkie warzywa oprócz buraczków obrać i zetrzeć na tarce. Pora drobno pokroić. Wszystkie przesmażyć na maśle i przełożyć do garnka.

Dodać starte na tarce buraczki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać kość. Wlać ok 1,5 litra wody. Dodać natkę i przyprawy. Zagotować. Gotować około godziny.

Dolać śmietanę i wsypać kaszę manną. Gotować jeszcze około 15-20 minut.

Podawać na ciepło.

Zupa buraczkowa
Zupa buraczkowa po przygotowaniu w garnku.
Zupa buraczkowa
Woda i przyprawy dodane do startych warzyw
Zupa buraczkowa
Starte warzywa wymieszanew garnku z dolozona kością
Zupa buraczkowa
Starte buraczki dodane do przesmazonych warzyw
Zupa buraczkowa