Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Zupa buraczkowa na wywarze z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna i pożywna zupa pełna warzyw korzeniowych, przygotowana na wywarze z kurczaka, lekko zabielona śmietaną.

Zupa buraczkowa na wywarze z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa buraczkowa na wywarze z kurczaka

 

 

  • Pozostałe składniki:
  • 1 kg buraków
  • 200 gram pietruszki
  • 300 gram marchewki
  • 500 gram ziemniaków
  • 200 gram selera
  • 100 gram śmietany 18%
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • pół łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Zupa buraczkowa na wywarze z kurczaka
Mięso zalewamy wodą, solimy, dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz liście laurowe. Gotujemy przez około 50 minut, a po tym czasie wyjmujemy mięso z wywaru.

Przygotowujemy warzywa: kroimy w kostkę ziemniaki, a pozostałe warzywa ścieramy na tarce jarzynowej.

Wrzucamy warzywa do wywaru i gotujemy 20 minut.

Dodajemy do zupy śmietanę, zagotowujemy i zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy ocet jabłkowy i sok z cytryny. Doprawiamy dużą ilością pieprzu.
Zupa buraczkowa na wywarze z kurczaka
Mięso zalewamy wodą, solimy, dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz liście laurowe.
Zupa buraczkowa na wywarze z kurczaka
Ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Zupa buraczkowa na wywarze z kurczaka
Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Zupa buraczkowa na wywarze z kurczaka
Wrzucamy warzywa do wywaru i gotujemy 20 minut.