dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Zupa cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Aromatyczna zupa idealna na chłodniejsze dni z tartym serem

Zupa cebulowa

Składniki:

Zupa cebulowa

 

  • cebula 400 g
  • woda lub bulion drobiowy (3 kostki na 2 l)
  • masło 50 g
  • suszony tymianek 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • szałwia szczypta
  • listek laurowy
  • miód lub cukier na karmel 1 łyżeczka
  • wino białe wytrawne 0,5 szklanki
  • ser tarty (gruyere`a lub elementalera) 50 g
  • sól
  • pieprz
  • grzanki z bułki (najlepiej czosnkowe)

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa
Masło stopić w rondlu i wrzucić pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę. Duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się miękka. Dodaj posiekany czosnek, listek laurowy, tymianek i szałwię. Mieszając podgrzewaj na małym ogniu ok 30 min bez przykrycia. Dodaj miód, wymieszaj i podgrzej. Wlej wino, wymieszaj, zwiększ płomień i odparuj cały płyn. Dodaj gorący bulion i gotuj na małym ogniu kolejne 30 min. Przypraw do smaku solą i pieprzem. W celu zagęszczenia można zupę przetrzeć lub zmiksować. Gotową zupę rozlej do talerzy, wrzuć na wierzch grzanki z cebuli i posyp tartym serem.
Zupę można również rozlać do żaroodpornych miseczek i zapiec kilka minut w piekarniku.