Sposób przygotowania:
Zupa cebulowa
Masło stopić w rondlu i wrzucić pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę. Duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się miękka. Dodaj posiekany czosnek, listek laurowy, tymianek i szałwię. Mieszając podgrzewaj na małym ogniu ok 30 min bez przykrycia. Dodaj miód, wymieszaj i podgrzej. Wlej wino, wymieszaj, zwiększ płomień i odparuj cały płyn. Dodaj gorący bulion i gotuj na małym ogniu kolejne 30 min. Przypraw do smaku solą i pieprzem. W celu zagęszczenia można zupę przetrzeć lub zmiksować. Gotową zupę rozlej do talerzy, wrzuć na wierzch grzanki z cebuli i posyp tartym serem.
Zupę można również rozlać do żaroodpornych miseczek i zapiec kilka minut w piekarniku.
Zupę można również rozlać do żaroodpornych miseczek i zapiec kilka minut w piekarniku.