kamila1957

kamila1957

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Zupa cebulowo serowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Na patelni rozgrzewamy masło i dajemy pokrojoną cebulkę i czosnek. Cebulę mieszamy tak aby nam się nie zarumieniła.

Zupa cebulowo serowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa cebulowo serowa

 

  • 1 l wody
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera – malutki
  • Liść laurowy
  • Łyżka masła
  • 40 dag cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml wina białego wytrawnego
  • 4 plasterki serka topionego np.: gouda
  • 1 łyżeczka płaska gałki muszkatołowej
  • Mięso do wywaru wg uznania 30 dag.
  • Pieprz grubo zmielony ½ łyżeczki płaskiej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowo serowa
Do garnka wlewamy wodę dodajemy obrane warzywa(warzywa kroimy w kostkę), listek, mięso doprawiamy Vegetą i gotujemy do miękkości to będzie wywar do zupy. W tym czasie jak gotujemy wywar obieramy cebulę i kroimy w cienkie plasterki lub pół plasterki Na patelni rozgrzewamy masło i dajemy pokrojoną cebulkę i czosnek. Cebulę mieszamy tak aby nam się nie zarumieniła. Po paru minutach podlewamy cebulę winem i prużymy do wyparowania ½ płynu. Odstawiamy cebulę do wystygnięcia, po wystygnięciu miksujemy. Już nam się ugotował wywar przecedzamy go. Do wywaru dodajemy zmiksowaną cebulę i plasterki sera całość gotujemy do rozpuszczenia sera doprawiamy pieprzem i gałką. Warzywa można zmiksować lub w całości dodać do zupy. Podajemy z całymi ziemniakami lub grzankami.
Zupa cebulowo serowa
Do zupy można dodać grzanki własnej produkcji lub kupne
Zupa cebulowo serowa
Zupa cebulowo serowa z pokrojonymi warzywami i ziemniakami

Tagi:

mięso