Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Książka Kucharska: Kuchnia węgierska

Zupa chlebowa a la Brasso

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

proste acz nie typowe danie kuchni węgierskiej

Zupa chlebowa a la Brasso

Składniki:

Zupa chlebowa a la Brasso

 

  • 0,5 l zakwaszonego mleka owczego
  • 10 dag masła
  • 10 dag cebuli
  • 6 dag mąki
  • 60 dag razowego chleba
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupa chlebowa a la Brasso
w rondlu zagotować 2 1/2 l lekko osolonej wody. Kwaśne owcze mleko wymieszać z mąką na jednolitą masę, wlać do gotującej się osolonej wody i ciągle mieszając, gotować przez kilka minut. Do wazy włożyć pokrojony w kostkę chleb razowy,zalać zupą i przez kilka minut zostawić pod przykryciem. W tym czasie lekko podrumienić cebulkę na maśle i dodać do zupy przed podaniem.

Tagi:

chleb