Roxanap

Roxanap

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Zupa chrzanowa z białą kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Najlepsza zupa jaką kiedykolwiek jadłam - idealny smak, cudownie sprawdza się w święta wielkanocne :)

Zupa chrzanowa z białą kiełbasą

Składniki:

Zupa chrzanowa z białą kiełbasą

 

  • 500 g białej kiełbasy
  • 200 g wędzonki (boczek, bekon)
  • mała cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 150 g tartego świeżego chrzanu
  • liść laurowy
  • 3 - 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 6 - 7 szklanek wody
  • 2 łyżeczki majeranku

Sposób przygotowania:

Zupa chrzanowa z białą kiełbasą
Do garna włożyć białą kiełbasę, wędzonkę, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, obraną cebulę i ząbki czosnku, zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na niewielkim ogniu przez 15 - 20 minut. Po ugotowaniu przecedzić przez sito. W garnku rozkłócić śmietanę z żółtkami, powoli wlewać do niej, stale mieszając, gorący przecedzony wywar. Mocno podgrzać dodać starty chrzan, majeranek, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać łyżeczkę soku z cytryny. Białą kiełbasę którą oddzieliliśmy od wywaru obrać z "jelit" pokroić na kawałki i dodać do zupy, podgrzać całość ale nie gotować. Podawać z ćwiartkami jaj na twardo.