bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Zupa cukiniowo-czosnkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

włoska zupa cukiniowo czosnkowa wg giezika. polecam

Zupa cukiniowo-czosnkowa

Składniki:

Zupa cukiniowo-czosnkowa

 

  • oliwa z oliwek
  • drobno posiekana cebula 1 szt.
  • czosnek 2 główki pocięty w cienkie plasterki
  • ziemniaki 3 szt. pokrojone w plastry
  • rosół lub bulion 1 l
  • cukinia 2 szt.
  • bazylia drobno posiekana 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Zupa cukiniowo-czosnkowa
W garnku podgrzać oliwę i smażyć na złocisto cebulę z czosnkiem. Dodać ziemniaki i smażyć kolejne 2 min, mieszając. Wlać rosół, doprawić solą i pieprzem i wolno gotować 30 min. Odstawić nieco do ostygnięcia i utrzeć mikserem. Cukinie pokroić na krótkie kostke taką wiekszą. Zupę ponownie zagotować. Dodać cukinię i gotować 20 min. Tuż przed podaniem dodać bazylię. Mozna zrobicgęściejszy krem i czesc cukini wyjac a resszte ponownei z zupą zmiksowac. Dodac pokrojona cukinie do srodka. Pyszna i sycąca. I nie zionie sie czosnkiem.

http://forum.gazeta.pl/forum/w,77,13540506,0,zupa_z_czosnku_i_cukinii.html?s=0

Tagi:

cukinia