Sposób przygotowania:
Zupa cytrynowa z kurczakiem i ryżem
Pierś z kurczaka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy 15 minut. W międzyczasie gdy mięso się gotuje, obieramy i kroimy w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler.
Wrzucamy warzywa do garnka i gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy ryż i gotujemy jeszcze 15 minut.
Wyjmujemy z zupy ugotowaną pierś z kurczaka, kroimy w sporą kostkę w i wrzucamy z powrotem do garnka.
Do szklanki wlewamy śmietanę, dodajemy żółtko oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do zupy.
Trzymamy przez chwilę na ogniu, uważając by nie doprowadzić do wrzenia i ścięcia się żółtka. Przyprawiamy zupę pieprzem.
Wrzucamy warzywa do garnka i gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy ryż i gotujemy jeszcze 15 minut.
Wyjmujemy z zupy ugotowaną pierś z kurczaka, kroimy w sporą kostkę w i wrzucamy z powrotem do garnka.
Do szklanki wlewamy śmietanę, dodajemy żółtko oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do zupy.
Trzymamy przez chwilę na ogniu, uważając by nie doprowadzić do wrzenia i ścięcia się żółtka. Przyprawiamy zupę pieprzem.