Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Zupa cytrynowa z kurczakiem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna i pożywna zupa cytrynowa z kawałkami kurczaka oraz ryżem. Dla wielbicieli kwaśnych smaków i nie tylko.

Zupa cytrynowa z kurczakiem i ryżem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa cytrynowa z kurczakiem i ryżem

 

Sposób przygotowania:

Zupa cytrynowa z kurczakiem i ryżem
Pierś z kurczaka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy 15 minut. W międzyczasie gdy mięso się gotuje, obieramy i kroimy w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler.

Wrzucamy warzywa do garnka i gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy ryż i gotujemy jeszcze 15 minut.

Wyjmujemy z zupy ugotowaną pierś z kurczaka, kroimy w sporą kostkę w i wrzucamy z powrotem do garnka.

Do szklanki wlewamy śmietanę, dodajemy żółtko oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do zupy.

Trzymamy przez chwilę na ogniu, uważając by nie doprowadzić do wrzenia i ścięcia się żółtka. Przyprawiamy zupę pieprzem.
Zupa cytrynowa z kurczakiem i ryżem
W międzyczasie gdy mięso się gotuje, obieramy i kroimy w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler.
Zupa cytrynowa z kurczakiem i ryżem
Wyjmujemy z zupy ugotowaną pierś z kurczaka, kroimy w sporą kostkę w i wrzucamy z powrotem do garnka.