Sposób przygotowania:
Zupa fasolowa
Fasolę czerwoną czyli (bonta )jak się to u nas mówi,zalewamy wodą i moczymy kilka godzin a najlepiej całą noc.
Fasolę odsączamy na sicie.
Do garnka wlewamy wodę dodajemy boczek wędzony i doprowadzamy do zagotowana.
Gotujemy około 30 minut razem z obraną, opłukaną marchewką i kawałkiem selera.
Następnie wsypujemy fasolę, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, listek laurowy, sól oraz przyprawę uniwersalną.
Dodajemy pokrojoną w kostkę lub w plastry kiełbasę.
Gotujemy aż fasola będzie miękka.
Zupę zagęszczamy zasmażką.
Do roztopionego masła dodajemy mąkę i smażymy na złoty kolor mieszając.
Następnie dajemy zimnej wody cały czas mieszamy gdy zasmażka zacznie się robić gęściejsza wtedy wlewamy zasmażkę do zupy, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia.
Zupę rozlewamy na talerze.( u mnie taką zupę każdy doprawia według siebie już na talerzu dodając cukier i ocet ).
Fasolę odsączamy na sicie.
Do garnka wlewamy wodę dodajemy boczek wędzony i doprowadzamy do zagotowana.
Gotujemy około 30 minut razem z obraną, opłukaną marchewką i kawałkiem selera.
Następnie wsypujemy fasolę, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, listek laurowy, sól oraz przyprawę uniwersalną.
Dodajemy pokrojoną w kostkę lub w plastry kiełbasę.
Gotujemy aż fasola będzie miękka.
Zupę zagęszczamy zasmażką.
Do roztopionego masła dodajemy mąkę i smażymy na złoty kolor mieszając.
Następnie dajemy zimnej wody cały czas mieszamy gdy zasmażka zacznie się robić gęściejsza wtedy wlewamy zasmażkę do zupy, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia.
Zupę rozlewamy na talerze.( u mnie taką zupę każdy doprawia według siebie już na talerzu dodając cukier i ocet ).
gusia1000