BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1160]

Zupa fasolowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo smaczną i sytą zupę z czerwonej fasoli ,ugotowaną na boczku wędzonym. Dodatek pokrojonej kiełbasy sprawia że zupa jest smaczniejsza, a dodatek octu i cukru wzbogaca smak zupy.

Zupa fasolowa

Składniki:

Zupa fasolowa

 

  • woda ok. 2 litrów,
  • boczek 250 g,
  • kiełbasa śląska 2 szt,
  • fasola czerwona sucha 300 g,
  • marchew 1 szt,
  • mały kawałek selera ,
  • liście laurowe 2 ,
  • sól do smaku,
  • pietruszka 1 szt,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • ziemniaki 4 - 5 szt,
  • zasmażka,
  • Dodatkowo;
  • ocet ,
  • cukier

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa
Fasolę czerwoną czyli (bonta )jak się to u nas mówi,zalewamy wodą i moczymy kilka godzin a najlepiej całą noc. 

Fasolę odsączamy na sicie.

Do garnka wlewamy wodę dodajemy boczek wędzony i doprowadzamy do zagotowana.

Gotujemy około 30 minut razem z obraną, opłukaną marchewką i kawałkiem selera.

Następnie wsypujemy fasolę, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, listek laurowy, sól oraz przyprawę uniwersalną.

Dodajemy pokrojoną w kostkę lub w plastry kiełbasę.

Gotujemy aż fasola będzie miękka.

Zupę zagęszczamy zasmażką.

Do roztopionego masła dodajemy mąkę i smażymy na złoty kolor mieszając.

Następnie dajemy zimnej wody cały czas mieszamy gdy zasmażka zacznie się robić gęściejsza wtedy wlewamy zasmażkę do zupy, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia.

Zupę rozlewamy na talerze.( u mnie taką zupę każdy doprawia według siebie już na talerzu dodając cukier i ocet ).