Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa fasolowa (Gruzja)

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Fasolę namoczyć na kilka godzin. Ugotować do miękkości. pod koniec gotowania dodać

Zupa fasolowa (Gruzja)

Składniki:

Zupa fasolowa (Gruzja)

 

  • 250 g fasoli
  • 1/4 szkl wyłuskanych orzechów włoskich
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki
  • kilka listków zielonej mięty lub kolendry
  • sól
  • szczypta cukru do smaku
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa (Gruzja)
Fasolę namoczyć na kilka godzin. Ugotować do miękkości. pod koniec gotowania dodać drobno posiekaną surową cebulę i roztarty z solą czosnek. Przetrzeć przez sito i rozprowadzić wywarem. Orzechy przepuścić przez maszynkę, połączyć z zupą. Dodać ocet, pieprz, cukier, sól i drobno posiekaną zielenię. Przed podaniem podgrzać.

Tagi:

fasola