Sposób przygotowania:
Zupa fasolowa loli
Litr wody zagotować i dodać do niej jedną kostkę bulionową. Marchewkę obrać, przemyć i pokroić w plasterki. Ziemniaki również obrać i umyć, ale pokroić w kostkę o średniej wielkości. Do gotującej się wody dodać pokrojone warzywa ( marchewki, ziemniaki). W następnej kolejności dokładnie odcedzić fasolę z puszki i dodać ją du zupy. Cebulę obrać, przemyć ziemną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy, a później drobno posiekać. Boczek pokroić w niedużą kostkę. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę oraz pokrojony boczek. Podsmażone składniki również dodać do zupy. Całość gotować, a na koniec doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą. Całość bardzo dobrze wymieszać. Na koniec wrzucić do zupy umytą i drobno pokrojoną natkę pietruszki.