Sposób przygotowania:
Zupa fasolowa na chłodne dni
Dzień przed gotowaniem zupy, najlepiej wieczorem przesypujemy fasolkę do miski i zalewamy zimną wodą. Następnego dnia wędzone żeberko zalewamy zimną wodą, dodajemy, liście laurowe, ziele angielskie, nieco soli i pieprzu i gotujemy 30-40 minut, następnie dodajemy białą fasolkę i gotujemy do miękkości fasolki (z fasolki odlewamy wodę w której się moczyła). W osobnym naczyniu, w osolonej wodzie gotujemy razem obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w półplasterki marchewkę. Kiedy warzywa są miękkie to przekładamy je do ugotowanej fasolki i doprawiamy ognistą mieszanką przypraw oraz solą i pieprzem do smaku. Mąkę przypalamy na suchej patelni, gdy ostygnie to stopniowo wlewamy do niej gorący wywar z zupy, mieszamy energicznie by nie było grudek, po czym przelewamy do całości. Gorącą zupę rozlewamy na talerze, podałam ją z dobrze wytopionymi skwarkami, by jej wartość energetyczna była jeszcze wyższa.