Sposób przygotowania:
Zupa fasolowa na wędzące
Fasolę przebierz, zalej zimna wodą, aby była przykryta. Mocz przez całą noc. Następnego dnia odcedź, zalej świeżą wodą. Gotuj około 25 minut. Odcedź, osącz na sitki. Marchewki, cebulę, pietruszkę oraz ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w średnia kostkę. Por obierz, opłucz, pokrój w średnia kostkę. Por oczyść, potnij w cienkie plasterki. Wędzonkę potnij na kawałeczki. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, usmaż na szklisto. Dołóż warzywa (bez ziemniaków). krotko przesmaż, Dodaj też mięso i fasolę. Wrzuć ziarenka ziela angielskiego, pieprzu oraz listki laurowe.
Składniki w garnku zalej 2 l wody. Przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Poczekaj aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj do miękkości(ok 40 minut.) Wrzuć ziemniaki. Gotuj jeszcze 10 minut. Ponownie przypraw do smaku. Zupę rozlej do talerzy. Udekoruj majerankiem.
Składniki w garnku zalej 2 l wody. Przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Poczekaj aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj do miękkości(ok 40 minut.) Wrzuć ziemniaki. Gotuj jeszcze 10 minut. Ponownie przypraw do smaku. Zupę rozlej do talerzy. Udekoruj majerankiem.