asiulkap1991

asiulkap1991

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

zupa fasolowa po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszna zupa z fasoli dla miłośników greckiej kuchni

zupa fasolowa po grecku

Składniki:

zupa fasolowa po grecku

 

  • 0,25 kg białej fasolki suszonej
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 marchew (10dag)
  • 1 cebula (7dag)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do zup tzn vegeta

Sposób przygotowania:

zupa fasolowa po grecku
fasolę wsypać do sita i umyć pod bieżącą wodą, zalać w garnku gorącą przegotowaną wodą i odstawić na 2 godziny aż do spęcznienia. Później na wolnym ogniu gotować około 1,5 godziny aż zmięknie. Marchew, cebulę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. W osobnym garnku zagotować wodę z olejem i solą. Włożyć ziemniaki, marchew i cebulę. Po 30 minutach doprawić pieprzem i dodać przecier pomidorowy oraz vegetę. Dodać ugotowaną fasolę,zagotować, dodać masło.
Dla smaku można dodać sok z połówki cytryny.