Sposób przygotowania:
Zupa fasolowa z pomidoramiKrok 1:
Fasolę płuczemy i namaczamy w wodzi kilka godzin wcześniej. Żeberka płuczemy i obsmażamy. Przekładamy do garnka. Dodajemy fasolę wraz z wodą, w której się moczyła i wlewamy jeszcze ok 1/2 l wody.
Dodajemy liście laurowe i inne przyprawy i gotujemy ok 20 minut.
W tym czasie pozostałe warzywa myjemy i obieramy. Pomidory parzymy i ściągamy skórkę. Kroimy w kostkę.
Krok 2:
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Szklimy na oliwię.
Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli. Całość chwilę smażymy.
Dodajemy do zupy i gotujemy ok 10 minut.
Krok 3:
Do gotującej się zupy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory. Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw.
Smacznego!