dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1201]

Zupa fasolowa z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa fasolowa jest smaczna i bardzo pożywna, a dodatek pomidorów znacznie zmienia smak zupy. Polecam.

Zupa fasolowa z pomidorami

Składniki:

Zupa fasolowa z pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z pomidorami

Krok 1:

Zupa fasolowa z pomidorami
Fasolę płuczemy a z pomidorów ściągamy skórkę i kroimy w kostkę.

Fasolę płuczemy i namaczamy w wodzi kilka godzin wcześniej. Żeberka płuczemy i obsmażamy. Przekładamy do garnka. Dodajemy fasolę wraz z wodą, w której się moczyła i wlewamy jeszcze ok 1/2 l wody.

Dodajemy liście laurowe i inne przyprawy i gotujemy ok 20 minut.

W tym czasie pozostałe warzywa myjemy i obieramy. Pomidory parzymy i ściągamy skórkę. Kroimy w kostkę.

Krok 2:

Zupa fasolowa z pomidorami
Cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę smażymy na oliwie.

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Szklimy na oliwię.

Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli. Całość chwilę smażymy.

Dodajemy do zupy i gotujemy ok 10 minut.

Krok 3:

Zupa fasolowa z pomidorami
Do zupy dodajemy pomidory i gotujemy do miękkości.

Do gotującej się zupy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory. Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw.

Smacznego!

Tagi:

fasola zupa