Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa fasolowa z żeberkami

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2004

Żeberka zalać 2 l wody, dodać listek laurowy, ziarna pieprzu i kostkę rosołową.

Zupa fasolowa z żeberkami

Składniki:

Zupa fasolowa z żeberkami

 

  • 20 dag żeberek
  • listek laurowy
  • 2-3 ziaren pieprzu
  • kostka rosołowa
  • 20 dag kaszy perłowej
  • 30 dag brokuł
  • puszka czerwonej fasoli (ok. 20 dag)
  • 2 pomidory (świeże lub z puszki)
  • 2 żółte papryki
  • 19 dag gotowanej szynki
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z żeberkami
Żeberka zalać 2 l wody, dodać listek laurowy, ziarna pieprzu i kostkę rosołową. Gotować 40 min, zbierając szumowinę. Kaszę ugotować na sypko. Papryki oczyścić z nasion, pokroić w kawałki. Brokuły podzielić na różyczki. Fasolę osączyć. Szynkę pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w kawałki (świeże najpierw sparzyć i zdjąć skórę). Żeberka wyjąć z wywaru, mięso oddzielić od kości. Szynkę, papryki, brokuły i mięso włożyć do wywaru. Gotować 20 min. Dodać fasolę, kaszę i pomidory. Przyprawić, solą, pieprzem i oregano. Gotować jeszcze 10 minut.