Anyzkowo

Anyzkowo

Kucharz
[Przepisów: 8]

Zupa górnika " szytygara "

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taka zupę przygotowywała moja mama kiedy ojciec wracał z kopalni. Jest bardzo syta i pożywna. Znajdziemy w niej warzywa, mięso i ryż. Idealnie rozgrzewa.

Zupa górnika " szytygara " Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa górnika " szytygara "

 

  • 1/2 kapusty białej
  • 3-4 pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 cebule
  • 200g ryżu parabolicznego
  • 1 opakowanie mieszanki Hortex węgierska
  • bulion
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 płaska łyżeczka papryki chilli
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa górnika " szytygara "
Mięso posyp pieprzem, solą i papryką chilli. Na patelni rozgrzej olej i posmaż mięso. Drobno pokrój kapustę. Przełóż do garnka. Wlej bulion i koncentrat pomidorowy, wsyp mieszankę węgierską. Dodaj pokrojone pomidory, czosnek i cebulę. Gotuj 10-15 minut. Wsyp ryż i dodaj wcześniej przygotowane mięso. Duś na wolnym ogniu przez 20 minut co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupa górnika " szytygara "

Tagi:

ryż mięso