SUPERPRZEPIS

Zupa grochowo - warzywna

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Zupa grochowo - warzywna Więcej zdjęć (5)

Pyszna grochówka z tartymi warzywami.

Składniki:

Zupa grochowo - warzywna

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa grochowo - warzywna
Boczek kroimy w kostkę, smażymy go w teflonowym rondlu, bez dodawania tłuszczu. Groch płuczemy dokładnie zimną wodą. Wkładamy do garnka z wodą, solimy, stawiamy na ogniu, często mieszamy aby nie przywarł do garnka. Gdy się zagotuje zmniejszamy płomień i gotujemy bardzo wolno (nadal pamiętając o mieszaniu). Wszystkie warzywa oprócz pora ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora natomiast siekamy bardzo drobno. Po ok 20 minutach od zagotowania się grochu dodajemy warzywa i dalej gotujemy. Po kolejny 20 minutach wrzucamy boczek. Dodajemy ziarna pieprzu, liście laurowe. Gotujemy do momentu aż groch rozgotuje się. Gotową zupę doprawiamy maggi oraz majerankiem. Smacznego!
Zupa grochowo - warzywna
Groch łuskany jest tani i ogólnie dostępny w prawie każdym sklepie spożywczym.
Zupa grochowo - warzywna
Warzywa myjemy przed obieraniem, jest to ważne ze względów higienicznych.
Zupa grochowo - warzywna
Dodanie potartych warzyw do zupy sprawi że stanie się ona bardziej wartościowa i bogata w witaminy.
Zupa grochowo - warzywna
Smażąc boczek nie musimy używać dodatkowego tłuszczu. WYstarczy zazwyczaj ten który sam wytopi się z mięsa. Gdy boczek jest bardzo chudy, lepiej jednak użyć odrobiny oliwy.

Tagi:

groch