Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa
Grzyby dokładnie myję i moczę co najmniej na 2 godziny w zimnej wodzie. Włoszczyznę i cebulę kroję w cienkie słupki lub ścieram na grubej tarce, grzyby kroję na cienkie paseczki. Warzywa i grzyby lekko solę, podduszam na maśle około 20 min. Zalewam zimną wodą (ok 1,5 l), wkładam listek laurowy. Gotuję na malutkim ogniu aż grzyby będą miękkie.
Śmietanę hartuję dodając szczyptę soli i 3 - 4 łyżki zupy, mieszam. Dodaję do zupy, doprowadzam do zagotowania. Zupę doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z makaronem nitki.
Śmietanę hartuję dodając szczyptę soli i 3 - 4 łyżki zupy, mieszam. Dodaję do zupy, doprowadzam do zagotowania. Zupę doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z makaronem nitki.