Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Zupa grzybowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjna grzybowa na wywarze mięsnym z dużą ilością ziemniaków i natki pietruszki. Pachnąca i aromatyczna - taką lubię najbardziej.

Zupa grzybowa

Składniki:

Zupa grzybowa

 

  • 500 g kości schabowych
  • 1,5 szklanki suszonych grzybów leśnych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 10 średniej wielkości ziemniaków
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • sol, pieprz
  • 250 ml śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa
Grzyby namoczyć, pozostawić na 2-3 h a najlepiej na noc.

Opłukać, obgotować, odcedzić, ponownie przepłukać.

Mięso umyć, zalać 2-2,5 l wody, gotować na wolnym gazie około 60 min. w między czasie zebrać szumowiny.

Obrane i umyte marchewki oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę.

Do mięsnego wywaru dodać warzywa i grzyby , gotować do miękkości.

Pod koniec gotowania zupę doprawić solą , pieprzem oraz natką pietruszki.

Chochlę wywaru wymieszać ze śmietaną , przelać do garnka.