eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1567]

Zupa grzybowa Eli z łazankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam wigilijną zupę z suszonych podgrzybków, którą ugotowałam na maśle. Zupę podałam z makaronem łazanki.

Zupa grzybowa Eli z łazankami

Składniki:

Zupa grzybowa Eli z łazankami

grzyby

pozostałe składniki

przyprawy

dodatki

  • makaron łazanki

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa Eli z łazankami

przygotowanie wywaru warzywnego

Zupa grzybowa Eli z łazankami
Do garnka włożyć obrane i opłukane jarzyny.

Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać i włożyć do garnka.

przygotowanie wywaru warzywnego cd

Zupa grzybowa Eli z łazankami
Ugotować wywar warzywny z przyprawami i solą.

Liście laurowe i ziele angielskie włożyć do garnka z jarzyną, wlać wodę, posolić i ugotować wywar.

przygotowanie zupy

Zupa grzybowa Eli z łazankami
Grzyby ugotować w wodzie w której się moczyły.

Grzyby zalać gorącą wodą i moczyć 2 godziny. Ugotować grzyby w wodzie w której się moczyły. Ugotowane grzyby pokroić.

przygotowanie zupy cd

Zupa grzybowa Eli z łazankami
Pokrojone grzyby i cebulę usmażyć na maśle.

Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić połowę masła, dodać grzyby, cebulę i usmażyć. Grzyby z cebulą dodać do wywaru warzywnego, wlać wywar z gotowania grzybów i gotować pół godziny.

Z reszty masła i mąki zrobić zasmażkę i dodać do zupy. Śmietanę zahartować gorącą zupą i wlać do zupy. Zupę doprawić pieprzem do smaku. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Zupę podawać z makaronem. Smacznego!