Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa z makaronem
Poprzedniego dnia wieczorem grzyby myję pod bieżącą, chłodną wodą, przekładam do garnuszka, zalewam zimną wodą w takiej ilości aby tylko przykryć grzyby i odstawiam na noc.
Grzyby wyjmuję na sitko, odsączam, wodę z grzybów zostawiam. Na suchą patelnię wkładam grzyby i chwilę podgrzewam, odparowując resztę wody. Wlewam olej na patelnię i smażę grzyby, po kilku minutach dodaję posiekaną cebulę. Smażę przez około 4 - 5 minut, lekko tylko rumieniąc grzyby, w połowie smażenia dodaję masło, doprawiam solą do smaku. Zdejmuję z ognia i odstawiam.
Do garnka wlewam wodę do połowy, dodaję 1 łyżeczkę soli i zagotowuję. Dodaję pietruszkę oraz marchewkę i gotuję przez 4 minuty. Dodaję przyprawy: pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Gotuję do miękkości warzyw. W połowie gotowania warzyw dodaję wodę z moczonych grzybów oraz smażone grzyby. Zdejmuję z ognia i doprawiam solą oraz pieprzem.
Śmietanę rozprowadzam kilkoma łyżkami zupy, następnie całość wlewam do zupy i mieszam.
Podaję z ugotowanym makaronem.
Grzyby wyjmuję na sitko, odsączam, wodę z grzybów zostawiam. Na suchą patelnię wkładam grzyby i chwilę podgrzewam, odparowując resztę wody. Wlewam olej na patelnię i smażę grzyby, po kilku minutach dodaję posiekaną cebulę. Smażę przez około 4 - 5 minut, lekko tylko rumieniąc grzyby, w połowie smażenia dodaję masło, doprawiam solą do smaku. Zdejmuję z ognia i odstawiam.
Do garnka wlewam wodę do połowy, dodaję 1 łyżeczkę soli i zagotowuję. Dodaję pietruszkę oraz marchewkę i gotuję przez 4 minuty. Dodaję przyprawy: pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Gotuję do miękkości warzyw. W połowie gotowania warzyw dodaję wodę z moczonych grzybów oraz smażone grzyby. Zdejmuję z ognia i doprawiam solą oraz pieprzem.
Śmietanę rozprowadzam kilkoma łyżkami zupy, następnie całość wlewam do zupy i mieszam.
Podaję z ugotowanym makaronem.