Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa z podgrzybkami
Suszone grzyby zostawiamy na ok 2 godz w pół litra zimnej wody
W tym czasie robimy wywar rosołowy czyli:
1 litr wody doprowadzamy do wrzenia. Umytą i obraną włoszczyznę (bez natki pietruszki) wrzucamy do wrzącej wody. Doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kostkę wołową, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dorzucamy czosnek i cebulę. Gdy zacznie się gotować zmniejszamy gaz na najmniejszy z możliwych i tak gotujemy ok godzinę. Po godzinie dorzucamy porcję rosołową i gotujemy ok 30 minut. Dodajemy łyżkę stołową ziarenek smaku.
Po tym czasie wyjmujemy wszystkie warzywa zostawiając tylko cebulę i dolewamy wywar z grzybów wraz z grzybami.
Gotujemy jeszcze ok 15 minut.
W tym czasie do wrzącej, osolonej wody (w osobnym garnku) wrzucamy makaron krajankę który gotujemy też ok 15 minut mieszając co jakiś czas. Makaron po wyjęciu przelewamy zimną wodą.
Do zupy dodajemy śmietanę (By się nie zważyła najlepiej gorącą zupę dodawać po łyżeczce do zimnej śmietany i mieszać tak by nie powstawały grudki tylko jednolita masa kremowa. Gdy śmietana będzie wystarczająco ciepła wlać do zupy)
W tym czasie robimy wywar rosołowy czyli:
1 litr wody doprowadzamy do wrzenia. Umytą i obraną włoszczyznę (bez natki pietruszki) wrzucamy do wrzącej wody. Doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kostkę wołową, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dorzucamy czosnek i cebulę. Gdy zacznie się gotować zmniejszamy gaz na najmniejszy z możliwych i tak gotujemy ok godzinę. Po godzinie dorzucamy porcję rosołową i gotujemy ok 30 minut. Dodajemy łyżkę stołową ziarenek smaku.
Po tym czasie wyjmujemy wszystkie warzywa zostawiając tylko cebulę i dolewamy wywar z grzybów wraz z grzybami.
Gotujemy jeszcze ok 15 minut.
W tym czasie do wrzącej, osolonej wody (w osobnym garnku) wrzucamy makaron krajankę który gotujemy też ok 15 minut mieszając co jakiś czas. Makaron po wyjęciu przelewamy zimną wodą.
Do zupy dodajemy śmietanę (By się nie zważyła najlepiej gorącą zupę dodawać po łyżeczce do zimnej śmietany i mieszać tak by nie powstawały grudki tylko jednolita masa kremowa. Gdy śmietana będzie wystarczająco ciepła wlać do zupy)