edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Zupa grzybowo pieczarkowa z zacierkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ze znalezionych podczas spaceru grzybów postanowiłam ugotować zupę, a że było ich troszkę mało, dołożyłam pieczarek. Do zupy dodałam domowe zacierki. Całość smakowała wybornie :)

Zupa grzybowo pieczarkowa z zacierkami

Składniki:

Zupa grzybowo pieczarkowa z zacierkami

 

ZACIERKI:

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowo pieczarkowa z zacierkami

ETAP 1:

Zupa grzybowo pieczarkowa z zacierkami
Zacierki przesypać mąką i pozostawić do obeschnięcia.

Z jajka, mąki i szczypty soli zagnieść gładkie, twarde ciasto, zetrzeć je na dużych oczkach tarki, przesypać szczyptą mąki i rozłożyć na desce, aby obeschły.

ETAP 2:

Zupa grzybowo pieczarkowa z zacierkami
Grzyby obrać, umyć i pokroić na kawałki.

Grzyby obrać, umyć i pokroić na kawałki.

ETAP 3:

Zupa grzybowo pieczarkowa z zacierkami
Grzyby i pieczarki obsmażyć na rozgrzanym maśle.

Grzyby obsmażyć na rozgrzanym maśle.

ETAP 4:

Zupa grzybowo pieczarkowa z zacierkami
Włoszczyznę zalać wodą i dodać przyprawy.

Włoszczyznę obrać, umyć, marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na dużych oczkach tarki, pora drobno pokroić.
Włoszczyznę zalać w rondlu około 1,7 litra zimnej wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zagotować.

ETAP 5:

Zupa grzybowo pieczarkowa z zacierkami
Do rondla dodać obsmażone grzyby.

Dodać obsmażone grzyby, niewielką ilością płynu od warzyw wypłukać z patelni smaczek po grzybach i dodać go do rondla.
Posolić do smaku, dodać suszony tymianek, gotować na wolnym ogniu do miękkości grzybów i włoszczyzny.

ETAP 6:

Zupa grzybowo pieczarkowa z zacierkami
Dodać zacierki, doprawić do smaku.

Pod koniec gotowania wrzucić zacierki i gotować po wypłynięciu tak długo, aż osiągną pożądaną miękkość.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
Podawać z kleksem śmietany lub gęstego jogurtu, ewentualnie zabielić całość w rondlu śmietaną zahartowaną gorącą zupą.